RSS

Tablete Ipad folosite la slujbe intr-un seminar ortodox din Finlanda

27 ian.

Religia tehnologiei moderne

Tvr.ro/ 27 ianuarie 2011

Trăim într-o lume în care suntem tot mai fascinaţi şi, implicit, dependenţi de noile tehnologii.

Există însă unele spatii prin excelenţă tradiţionale, în care ne este greu să ne imaginam întâlnirea acestor lumi. De exemplu, serviciul religios.

O biserică din Finlanda vine să ne contrazică. La câteva sute de kilometri de Helsinki, într-un seminar creştin ortodox, slujbele sunt ţinute cu ajutorul tabletelor Ipad.

Joensuu este un mic orasel la 400 de km NE de Helsinki si unde exista un seminar crestin–ortodox. Ce scoate in evidenta acest loc este faptul ca slujbele sunt tinute cu ajutorul tabletelor Ipad.

Ella Kinnunen (seminarista): “Dupa calculator citim textele slujbei si cantecele. E mai usor sa trecem de la un text la altul si, in plus, le putem mari, ceea ce e de mare ajutor”.

Pr. Rauno Pietarinen (rectorul seminarului): “Avem nevoie de multe texte in slujbele noastre. In loc de cinci sau sase carti, cantorul si preotul pot avea una dintre aceste tablete pe care au stocate toate informatiile de care au nevoie, inclusiv Biblia”.

Computerele au fost testate in seminarul ortodox din Joensuu acum cinci ani, dar s-au dovedit greu de utilizat. Acum, cu aparitia Ipad-ului, lucrurile s-au schimbat. In ce priveste intrebarea: “In ce masura isi au locul intr-o biserica?”, pentru rectorul seminarului finlandez raspunsul este simplu:

Pr. Rauno Pietarinen: “Tehnologia trebuie sa vina in serviciul omului si nu se poate pune problema daca este potrivita in biserica. Avem incalzire centrala, aer conditionat, electricitate – lucruri intalnite in multe biserici – si pe care nimeni nu le considera nelalocul lor”.

Chiar si asa, slujbele din Joensuu au atras atentia internationala: imaginea unui diacon sau a coristilor in timpul slujbei cu chipurile luminate de ecranul unui Ipad este o imagine unica. Cel putin deocamdata…

Vezi si> Viitorul cărţii: e-book?

sursa>

http://tvr.ro/articol.php?id=96109

 
Un comentariu

Scris de pe ianuarie 27, 2011 în articole, citadela, diverse, tehnologie, Vesti

 

Etichete: , , , , , , , , ,

Un răspuns la „Tablete Ipad folosite la slujbe intr-un seminar ortodox din Finlanda

Lasă un comentariu